SHARE
Budapest, 2012. február 10. Geréb Ágnes szülész-nõgyógyász az ellene és társai ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bûncselekmények miatt indult büntetõper másodfokú tárgyalás kezdete elõtt, a Fõvárosi Ítélõtábla tárgyalótermében. MTI Fotó: Kovács Tamás

Geréb Ágnes ügye nem csak Magyarországot érintette meg, hanem mondhatni, hogy az egész világot. Geréb Ágnest a Forbes magazin 2015-ben Magyarország 5 legbefolyásosabb női közé sorolta.

Geréb Ágnes független bábát, szülész-nőgyógyászt és pszichológust 2 év fogházbűntetésre ítélték és 10 évre eltiltották hivatásától. Az ítélet március 6-án lép érvénybe. Geréb kegyelmi kérvényt nyújtott be, melyben azt kérte, hogy a kegyelmi kérvény elbírálásáig ne kelljen bevonulnia.

A bábát emberöléssel vádolják, miután 2003-ban egy otthonszülés alkalmával, egy ikerpár születésekor az egyik babánál komplikációk léptek fel, ezt követően fél év után meghalt. 2007-ben szintén otthonszülés alkalmával, a baba válla beakadt édesanyja szeméremcsontjába, az ezt követő újraélesztés nem volt sikeres.

2007 óta folynak Geréb Ágnes ellen a perek.

2012-ben már megkapta bűntetését: halált okozó gondatlan veszélyeztetés, valamint foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés miatt 2 év fegyház és 10 évre ítélték el hivatása gyakorlásától, emelett 3 hónapot töltött előzetesbe, majd háziőrizetbe, ezután pedig lakhelyelhagyási tilalommal élt.

Geréb Ágnes ügyében évek óta tüntettek, most pedig petícióval próbálják elérni, hogy felmentsék a szülésznőt a vádak alól. Már 2010-ben őrizetbe vették a hatóságok, miután egy általa vezetett tanfolyam közben egy résztvevőnél beindult a szülés, ám a kisbabát újra kellett éleszteni. Az ügyről még a The Guardian, brit lap is közölt 2010-ben, melyben Geréb Ágnes fogvatartási körülményeiről írt, s melyben ügyvédje azt nyilatkozta, hogy a lábbilincs 10 centiméteres heget hagyott a nő lábán. Később egy magyarországi ENSZ-jelentésben a független bábák kriminalizációjáról esik szó, melyben bár névtelenül, de feltűnik Geréb esete is.

A 2003-as ikerpár balesetét elszenvedő édesanya, egy riportban kiáll a bába mellett, vallomása szerint, tanuskodásai során soha nem vették őt elég komolyan.

Geréb Ágnes magyarországi szülésznő, több éve harcol az otthonszülés mellett és ő volt az a szülész, aki 1977-től férjeket csempészett be szüléskor, holott ez akkor még tilos volt. Ha igazságtalannak tartanád Geréb Ágnes bűntetését, az alábbi címen kitöltheted a petíciót:

Petíció kitöltése

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here