SHARE

A tulajdonosok egy modern stílusban épült tengerparti téglaházat vásároltak, ami az 1970-es évekből származik. A ház Noosa Shire településen helyezkedik el és szubtrópusi menedékként hivatott szolgálni a gyönyörű tájban, közel a szörfös partokhoz.

A már meglévő sötétbarna téglából épült ház, bár jól megépült annak idején,  nem tűrte jól az idő múlását esztétikai szempontból, és a gyönyörő szubtrópusi esőerdőhöz fűződő viszonya sem nyújtotta a maximumot. Az új tulajdonosok kérése az volt, hogy a házat korszerűsítsék, viszont a lehető legtöbbet tartsanak meg a már meglévő szerkezetből.

Az elsőszámú probléma az volt, hogy a ház nem használta ki a hátsó homlokzat mögött elterülő esőerdő kínálta lehetőségeket, a hátsó homlokzat jórészt egy szolid téglafal volt, ezért egyik első lépésként a műépítészek új nyílásokat javasoltak ide. Ennek köszönhetően megnyílt ez az intim, derűs látvány a háló- és fűrdőszobák előtt, továbbá orvosolt egy másik problémát is: a rossz fényviszonyokat. Emiatt kerültek a faburkolatú fénykutak is a tetőre. Ez lehetővé tette, hogy a természetes fény kellő képpen megvilágítsa a belső teret úgy fentről, mint oldalról.

A másik jelentős kihívás az utca felőli homlokzat korszerűsítése volt. Az eredeti homlokzat vizuálisan előnytelen benyomást nyújtott barna téglafalával, amelynek monotonitását egyedül a két barna garázsajtó szakította csak meg. Egy másik fontos tényező ennél a homlokzatnál, hogy keletre néz, ezért a forró reggeli nap perzselően sütött volna be a konyhába és az ebédlőbe nyáron.

A Teeland Architects válasza erre a problémára a téglák beburkolása természetes cementtel és az elé helyezett fa burkolású, könnyű szerkezet. A fal és a tartószerkezet illetve keményfa burkolat közötti távolság egy kortárs, elegáns küldőt kölcsönöz a főhomlokzatnak és ezzel egyidejűleg menedéket nyújtva a nap perzselő hősége elől a belső térben.

Az egyik legizgalmasabb megközelítés a lakásban a félig kinti fürdőszoba, ami a nemzeti parkra néz. A régi háznak volt egy régi tusolókabinja a ház hátuljánál, ahonnan kilátás nyílt az esőerdőre tusolás közben. A tulajdonosok szívéhez nőtt ez a funkció, így az új fürdő is a magánerdőre néz, fadoboznak készült és a felszerelt elemek mindegyike rézből van.

Mégtöbb részlet itt.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here